Oldalak

2015. február 8., vasárnap

BJD lexikon: 1. rész - Babák felnőtteknek (BJD, Pullip) + Pullip vásárlás

Mivel sok látogató érkezik a blogomra az "Eladó Pullip" bejegyzésem miatt, ezért úgy döntöttem, hogy írok róla, hogy hol lehet Pullipokat beszerezni.

Előtte viszont írok általánosságban mindkét fajta babáról.


BJD


A BJD-kről (Ball Jointed Doll) már létezik egy nagyon jó összefoglaló a www.dolldreams.hu oldalon, itt: Mi is az a BJD? A fórum ezen része regisztráció nélkül megtekinthető és hozzáférhető bárki számára.

Röviden: A BJD-k műgyantából készült, gömbízületekkel ellátott babák, széles skálán változó méretekkel (10-80 cm-ig akár).

(Mivel az én blogom is velük foglalkozik, így ezt nem részletezném tovább.)

Pullip


A Pullip egy gyűjthető divat baba fajta, amit Cheonsang Cheonha alkotott 2003-ban, Dél-Koreában. Ízületelt műanyag teste van (1:6 arányú) és túlméretezett feje (1:3 arányú), oldalra mozgatható és lecsukható szemekkel. (Ez egy nagy különbség a BJD-k és Pullipok között, a BJD-knek nem mozgatható a szemhéjuk.)
Ahogy kiadták az eredeti női babát (Pullip), azóta folyamatosan jelentek meg hozzá a társai. (Úgy ahogy pl. Barbie-hoz Ken, Teresa, stb.) A fiú babák Namu és Taeyang, Taeyang húga Dal, Dal legjobb barátja Byul, és Pullip öccse Isul. Majd 2013 februárjában Pullip jövendőbeli lánya Yeolume.
Ezenkívül van egy mini vonal, Little Pullip néven, 1:12 arányú testekkel és 1:6 arányú fejekkel.
A Pullipokat és társait a gyűjtők gyakran személyre szabják (úgy, ahogy a BJD-ket), lecserélik a hajukat, szemszínüket és Obitsu testet raknak alájuk.
A babákat szettben árulják (ellentétben a BJD-kkel), hajjal, szemmel, ruhával, állvánnyal és apró kiegészítővel. Ezeket a szetteket gyakran mintázzák anime szereplőkről, lolita divatmárkákról, klasszikus mesékről, állatokról, stb.

A cikket a Wikipédiáról fordítottam, a teljes verzió elolvasható itt, angolul.

Akkor most nézzük, hogy hol lehet őket megvásárolni. A legpraktikusabb oldal a www.pullipstyle.com. Nagy a választék, folyamatosan vannak akciók, szállítanak Magyarországra is. Az USA-ban vannak, így az ár dollárban van megadva. Egy dollár kb. ~300 Ft (fejben ezzel könnyű váltani), de kiszámolhatjuk a pontos összeget egy online valuta átváltóval, pl. itt.
Az oldalon Paypallal keresztül tudunk fizetni. Ahhoz, hogy legyen Paypal fiókunk, egy bankkártya szükséges, amit a Paypal leellenőriz, ezután már bátran vásárolhatunk vele. Ennek a menetét most nem írnám le, mert én már régen csináltam az enyémet, lehet, hogy azóta változott ennek a menete, de van fent róla az interneten leírás, sőt magyar nyelvű súgójuk is van azóta.

A másik lehetőség, ha másodkézből veszünk egyet. A www.pullip-sales.livejournal.com oldalon sokan árulják a használt babájukat. Így akár olcsóbban is megúszhatjuk, mivel van, hogy "meztelenül", tehát minden extra (haj, ruha) nélkül teszik fel őket. Ezenk kívül a Facebook-on is vannak eladós csoportok, a "pullip sales"-ra rákeresve találhatjuk meg őket.

Mindkét esetben természetesen számolnunk kell a postaköltséggel és az esetleges vámmal.

3 megjegyzés:

  1. "Babák felnőtteknek." Én is így mondtam először a munkahelyemen. 3 pár szem csillant fel pajzánul. 😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ohh, ez még így nekem csak most esett le. ^^" Az a baj, hogy nincs rá olyan "magyarázat" amiből nem azt szűrik le, hogy vagy 1) gyerekesek vagyunk ("Babák ennyi idősen?! Most komolyan?), vagy 2) perverzek... Még a gyűjthető babák se jó jelző, mert az ember ha valamit gyűjt, akkor a mennyiség a lényeg, de a BJD-knél szerintem a legtöbb embernek nem az. No, mindegy, most már ezt így hagyom. xD

      Törlés
    2. Igen, a "gyűjtő" szó furán hangzik, mert olyankor megkérdezik, hogy hány babám van, s akkor hülyén hangzik, hogy egy és egy fej. Ne is írd át a címet, nem ezért írtam, jó az így. Én is ezt mondom ha visszakérdeznek.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...